Τα κριτσίνια σικάλεως είναι μια παραλλαγή των κλασικών κριτσινιών που φτιάχνονται με τη χρήση άλευρου σίκαλης, γνωστής και ως αλεύρι σίκαλης ή αλεύρι σικάλεως. Αυτό το αλεύρι παράγεται από τα κόκκους της σικάλης, ένα αρχαίο είδος σιτηρού που παρόλο που δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο το σιτάρι που χρησιμοποιείται συνήθως σήμερα, έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διατροφικές ιδιότητες.
Τα κριτσίνια σικάλεως προσφέρουν μια διαφορετική γεύση και υφή σε σύγκριση με τα κριτσίνια που φτιάχνονται με το συνηθισμένο αλεύρι σιταριού. Είναι γνωστά για την πλούσια γεύση τους και την πιο χοντρή υφή, που οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αλεύριού σικάλης.
Ως προς τη διατροφική τους αξία, τα κριτσίνια σικάλεως περιέχουν υψηλές ποσότητες διατροφικών ουσιών όπως πρωτεΐνες, εδώδιμες ίνες. Επίσης, το αλεύρι σίκαλης έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με το λευκό αλεύρι, κάτι που το καθιστά πιο κατάλληλο για αυτούς που προσπαθούν να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.